ΤΙ ΝΑ ΔΩ

Τα αξιοθέατα της Πάτμου

Το Ιερό Σπήλαιο της Αποκάλυψης

Το Σπήλαιο βρίσκεται μεταξύ λιμανιού και Χώρας και είναι ένα από τα σημαντικότερα χριστιανικά αξιοθέατα παγκοσμίως. Αποτελεί χώρο λατρείας και πόλο έλξης επισκεπτών από όλον τον κόσμο, οι οποίοι έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν στην Πάτμο το μέρος όπου γράφτηκε το βιβλίο της Αποκαλύψεως.

«Εγώ Ιωάννης, ο και αδελφός υμών και κοινωνός εν τη θλίψει και βασιλεία και υπομονή εν Χριστώ Ιησού, εγενόμην εν τη νήσω τη καλουμένη Πάτμω, δια τον Λόγον του Θεού και την μαρτυρίαν Ιησού. Εγενόμην εν πνεύματι εν τη Κυριακή ημέρα και ήκουσα οπίσω μου φωνήν μεγάλην ως σάλπιγγος λεγούσης …» είναι τα λόγια του Ιωάννη του Ευαγγελιστή στο Ιερό βιβλίο της Αποκάλυψης, μετά την εξορία του στην Πάτμο το 95 μ.Χ.

Το βιβλίο της Αποκάλυψης κατά τη Χριστιανική παράδοση υπαγορεύτηκε από τον ίδιο το Θεό στο Σπήλαιο της Αποκάλυψης, μέσα από τρεις σχισμές στον βράχο που συμβολίζουν την Αγία Τριάδα.

Η Μονή του Άγιου Ιωάννη του Θεολόγου

Προς τιμήν του Ιωάννη του Ευαγγελιστή και έπειτα από απόφαση του αυτοκράτορα του Βυζαντίου Αλέξιου Ά του Κομνηνού, το 1088 μ.Χ. ξεκίνησε η ανέγερση της Ιεράς Μονής του Άγιου Ιωάννη του Θεολόγου στην Πάτμο. Η ίδρυσή της ανατέθηκε στον Όσιο Χριστόδουλο το Λατρηνό, στον οποίον και παραχωρήθηκε το νησί προκειμένου να επιτευχθεί ο σκοπός αυτός.

Η Μονή βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο του οικισμού της Χώρας της Πάτμου και οι επισκέπτες μπορούν να θαυμάσουν μεταξύ άλλων, το Καθολικό, τα κελιά και την Τράπεζα, τα οποία διασώζονται από την Βυζαντινή περίοδο. Ξεχωριστό ενδιαφέρον και πόλο έλξης αποτελούν η Βιβλιοθήκη και το σκευοφυλάκιο της Μονής, καθώς περιλαμβάνουν ανεκτίμητα έργα και κειμήλια.

Το Βαπτιστήριο του Άγιου Ιωάννη του Θεολόγου

Δίπλα στο Ναό του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, στο λιμάνι της Σκάλας, διασώζονται τα ερείπια του Βαπτιστηρίου. Σύμφωνα με τη χριστιανική παράδοση, εκεί βαπτίζονταν οι Πατμίοι από τον Άγιο Ιωάννη, ο οποίος, σύμφωνα με άλλη παράδοση, στο σημείο εκείνο έστειλε στο βυθό το μάγο Κύνωπα.

Ο αρχαιολογικός χώρος στο Καστέλλι

Το Καστέλλι είναι η αρχαία Ακρόπολη της Πάτμου και επιλέχθηκε λόγω της στρατηγικής του θέσης καθώς βρίσκεται πάνω σε λόφο με θέα τα νησιά της Νάξου και της Ικαρίας, τον κόλπο της Σκάλας, του Χοχλακά και του Μέρικα.
Στον αρχαιολογικό χώρο Καστελλίου, οι επισκέπτες μπορούν να δουν τα ερείπια της αρχαίας Ακρόπολης, του τείχους και των Πύργων, καθώς επίσης και του αρχαίου Ναού του Απόλλωνα. Ευρήματα αποδεικνύουν την παρουσία οικισμού από την περίοδο του Χαλκού (1600-1100π.Χ)

Η Μονή του Ευαγγελισμού

Το 1932 ιδρύθηκε η Ιερά Μονή Ευαγγελισμού, η οποία δεσπόζει πάνω σε βράχο στο νοτιοδυτικό άκρο του νησιού και αποτελεί την μεγαλύτερη γυναικεία Μονή της Πάτμου. Η Μονή, που είναι αφιερωμένη στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου, πήρε τη θέση παλαιού ερημητηρίου που είχε χτιστεί στο σημείο εκείνο το 1613 από τον Ηγούμενο της Μονής του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου προ τιμήν του Αγίου Λουκά.

Παρόλο που νέα κτίσματα προστέθηκαν από το 1932, οι τοιχογραφίες και οι εικόνες στο εσωτερικό της Μονής χρονολογούνται από τον 15ο αιώνα.

Οι μοναχές σήμερα εμφανίζουν έντονη φιλανθρωπική δραστηριότητα και παράλληλα ασχολούνται με την κηπουρική, την μελισσοκομεία και το κέντημα, ενώ κατά τη διάρκεια της Ιταλικής κατοχής ο ρόλος τους ήταν σημαντικός καθώς δίδασκαν σε μικρά παιδιά την Ελληνική γλώσσα συντελώντας στη διατήρησή της.

Οι μύλοι

Μέσα στη Χώρα της Πάτμου βρίσκονται οι τρείς ανεμόμυλοι του νησιού από τους οποίους οι δύο χρονολογούνται στο 1588 και ο τρίτος το 1863. Έπειτα από παρότρυνση και κινητοποιήσεις από μέρους του Ελβετού φιλέλληνα τραπεζίτη Charles Pictet και με χρηματοδότηση ιδιωτών και ιδρυμάτων, οι Μύλοι αποκαταστάθηκαν και είναι σε θέση να λειτουργήσουν και πάλι. Ο πρώτος ως αλευρόμυλος, ο δεύτερος για την μετατροπή αιολικής ενέργειας σε ηλεκτρική και ο τρίτος για την παραγωγή νερού.

Το αρχοντικό Σημαντήρη

Το αρχοντικό Σημαντήρη είναι το παλαιότερο αρχοντικό σπίτι στη Χώρα της Πάτμου, η κατασκευή του οποίου χρονολογείται στο 1625. Κατά τη διάρκεια της τουρκοκρατίας χρησιμοποιήθηκε ως προξενείο, ενώ σήμερα λειτουργεί ως μουσειακός χώρος.

Εκεί θα συναντήσετε τον τελευταίο απόγονο της οικογένειας Σημαντήρη, ο οποίος θα σας υποδεχθεί και θα σας ξεναγήσει στην ιστορία του σπιτιού, μιλώντας σας για κάθε χώρο και αντικείμενο που βρίσκεται στο αρχοντικό.

Το αρχοντικό Νικολαίδη

Το αρχοντικό Νικολαίδη είναι ένα διώροφο κτίσμα, αντιπροσωπευτικό των κτισμάτων της Πάτμου, και βρίσκεται στο βορειοανατολικό τμήμα της Χώρας. Οικοδομήθηκε τμηματικά, ξεκινώντας το 1705 και τελειώνοντας το 1796.

Το 1959 η ιδιοκτησία του Αρχοντικού μεταφέρθηκε στο Ελληνικό Δημόσιο έπειτα από δωρεά και μετατράπηκε σε εκθεσιακό χώρο έπειτα από αποκατάσταση των ζημιών που υπέστη κατά το σεισμό του 1956.

Ο Βράχος της Καλικατσού

O Βράχος ή Πέτρα της Καλικατσού είναι σχηματισμός ηφαιστειακών πετρωμάτων και σύμφωνα με τον τοπικό θρύλο είναι η μαρμαρωμένη κόρη που την καταράστηκε η μάνα της να μεταμορφωθεί σε πέτρα αν βουτήξει στα νερά του κόλπου μετά την Θεία Κοινωνία.
Ευρήματα αποδεικνύουν την παρουσία αρχαίου ιερού πάνω στο Βράχο, το οποίο αργότερα μετατράπηκε σε ερημητήριο.

Η Μονή της Ζωοδόχου Πηγής

Η Ιερά Μονή Ζωοδόχου Πηγής βρίσκεται στη Χώρα, είναι αφιερωμένη στην Παναγία και είναι Μονή γυναικών. Ιδρύθηκε το 1607 από τον Ηγούμενο τη Ιεράς Μονής του Ιωάννη του Θεολόγου και προορίστηκε ως καταφύγιο ορφανών παιδιών, χηρών και ανθρώπων με ειδικές ανάγκες.

Εντός της Μονής ο κόσμος μπορεί να επισκεφθεί την θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Ελεούσας, τις τοιχογραφίες 16ου – 18ου αιώνα καθώς επίσης και το Μουσείο ιερών σκευών που λειτουργεί από το 2007.