ΚΤΗΜΑ ΠΑΤΟΙΝΟΣ

Κτήμα Πάτοινος

αγροοικολογική φάρμα

Το κτήμα Πάτοινος είναι ένα “πείραμα” που ξεκίνησε να υλοποιείται και εξακολουθεί, χάρη στην “τρέλλα” και τον ρομαντισμό ενός ανθρώπου. Ο Ιωσήφ, μαζί με την οικογένειά του, αποφάσισαν να επαναφέρουν την αμπελοκαλλιέργεια στην Πάτμο η οποία τα τελευταία αρκετά χρόνια έχει ατονίσει ή έχει χαθεί εντελώς. Έτσι, από το 2011 ξεκίνησε να φυτεύει σε μία έκταση 20 στρεμμάτων νέα αμπέλια, αλλά με σεβασμό στη διατήρηση των τοπικών ποικιλιών, όπως για παράδειγμα το λευκό Ασύρτικο. Στόχος είναι μία περιορισμένη ετήσια παραγωγή περίπου 7.000 φιαλών, με κατανομή 2/3 Ασύρτικο και 1/3 Μαυροθήρικο.

Το όραμα πίσω από το κτήμα Πάτοινος είναι όμως ευρύτερο και δεν περιορίζεται απλά στην ανασύσταση ενός αμπελώνα και στην παραγωγή καλού οικολογικού κρασιού. Στόχος του Ιωσήφ και της ομάδας του είναι να αποτελέσει το κτήμα το ίδιο, τον σπόρο για την ανασύσταση της ξεχασμένης επαφής με τη φύση αλλά και την καλλιέργειά της. Στο πλαίσιο αυτό, οι δράσεις που πραγματοποιούνται εδώ είναι ποικίλες και συνεχώς διευρύνονται. Μία από τις πιο σημαντικές είναι η εκπαιδευτική, η οποία υλοποιείται σε συνεργασία με τις τοπικές σχολικές βαθμίδες, αλλά και με ξένους σπουδαστές οι οποίοι επισκέπτονται τη φάρμα.

Στον ίδιο χώρο έχει δημιουργηθεί και εξελίσσεται μία τράπεζα τοπικών και παραδοσιακών σπόρων, σε συνεργασία με την ελληνική οργάνωση “Πελίτι“, που μάχεται για τη διατήρηση των ελληνικών σπόρων για περισσότερα από 20 χρόνια. Επίσης, σε μία έκταση 10 στρεμμάτων έχει αναπτυχθεί ένας ελαιώνας ο οποίος προσφέρει τους καρπούς του για να παραχθεί ένα εξαιρετικό τοπικό παρθένο ελαιόλαδο. Στην ίδια κατεύθυνση, καλλιεργούνται και διατίθενται διάφορα τοπικά μυρωδικά και βότανα και έπεται και συνέχεια!

Το κτήμα Πάτοινος είναι ανοιχτό σε επισκέψεις επαγγελματιών και φίλων του κρασιού ή ακόμη και σε απλούς επισκέπτες που θέλουν να γνωρίσουν από κοντά αυτή την προσπάθεια και να ενημερωθούν σχετικά. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να κλείσετε ένα ραντεβού και οι άνθρωποι του Πάτοινος θα σας υποδεχθούν με χαρά και θα μοιραστούν μαζί σας όλα τα μυστικά του εγχειρήματος.

Επικοινωνία: +30 6945 814398

email: info@patoinos.ch

http://gr.patoinos.ch/index.html