ΟΔΗΓΟΣ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗΣ

Οδηγός διασκέδασης

Για πολλά χρόνια στο παρελθόν υπήρχε μία “προκαθορισμένη” ροή στη διασκέδαση της Πάτμου: πρωινό στα καφέ της Σκάλας, μπάνιο στις παραλίες, φαγητό, τα πρώτα ποτά στην πλατεία της Οσίας Λεσβίας ή Λεβιάς όπως την αποκαλούμε στο νησί, μετά έκλεινε η μουσική λόγω της εγγύτητας με τον ιερό χώρο της Μονής και ως ορδές κατεβαίναμε όλοι στη Σκάλα, όπου υπήρχαν τα κλειστά μπαρ, από τα οποία φεύγαμε συνήθως μετά την ανατολή….!

Σήμερα, το σκηνικό αυτό έχει αλλάξει αρκετά, καθώς πολλά νέα μαγαζιά έχουν προστεθεί και νέα στέκια έχουν δημιουργηθεί. Και όσο και αν αυτό δημιουργεί μια γλυκιά μελαγχολία στους φανατικούς νοσταλγούς του παρελθόντος, δεν μπορεί παρά να είναι θετικό το γεγονός ότι υπάρχουν πολλές περισσότερες και ποιοτικότερες επιλογές.

Για το πρωινό σας λοιπόν υπάρχουν τρεις βασικές επιλογές: τα αρκετά καφέ στη Σκάλα, όπου θα συναντήσετε και τον περισσότερο κόσμο, καθώς εδώ χτυπάει ο σφυγμός του νησιού, τα υπέροχα μπαλκόνια στη Χώρα, τα οποία είναι σίγουρα πιο ήσυχα και θα σας προσφέρουν αυτή την αξεπέραστη θέα του νησιού από ψηλά και τρίτη επιλογή, το πιο “απομονωμένα” σημεία, όπως ο Ναυτίλος στου Λιγγίνου, η Ευτυχία στη Βαγιά ή ο Διογένης στο Γροίκο. 

Εάν επιλέξετε να έχετε κανονικό μεσημεριανό γεύμα, τότε μια καλή πρόταση θα ήταν οι αρκετές επιλογές στην παραλία του Κάμπου ή στην ταβέρνα στο Αγριολίβαδο, στις δύο δηλαδή πιο οργανωμένες παραλίες του νησιού.

Για το βραδινό σας όμως τα πράγματα γίνονται πιο σύνθετα. Εδώ οι επιλογές πολλαπλασιάζονται και εκτός από τους δύο βασικούς οικισμούς – Σκάλα, Χώρα – στους οποίους συγκεντρώνεται και ο μεγαλύτερος αριθμός των καταστημάτων εστίασης, υπάρχουν πραγματικά πολυάριθμες “απομονωμένες” επιλογές, όπως ενδεικτικά η Λάμπη, ο Μπενέτος, η Πέτρα, οι Πλειάδες, ο Ταρσανάς κ.α.

“Ένα” ποτό για το τέλος; Εδώ η παλιά ακολουθία Χώρα – Σκάλα θα ήταν βολική, γιατί θα τα προλαβαίνατε όλα! Όμως η πρόσφατη τάση θέλει και τις δύο επιλογές να λειτουργούν παράλληλα. Έτσι και η Χώρα, αλλά και η Σκάλα μάχονται να σας κερδίσουν, η καθεμία με τα δικά της πλεονεκτήματα.

Η Χώρα είναι η “κλασική” επιλογή, η οποία ξετυλίγεται σε ένα υπέροχο αισθητικά τοπίο και μας φέρνει όλους κοντά – ενίοτε και πολύ-πολύ κοντά! Η Σκάλα πάλι, λιγότερο επιτηδευμένη κερδίζει σημαντικό έδαφος τα τελευταία χρόνια στις προτιμήσεις των επισκεπτών του νησιού, οι οποίοι εμπλέκονται με τους μόνιμους κατοίκους, δημιουργώντας ένα πολύ ενδιαφέρον αμάλγαμα.

Φυσικά, οι παραπάνω προτάσεις είναι καθαρά ενδεικτικές και καλύπτουν ένα μικρό μόνο και υποκειμενικό δείγμα των επιλογών που η Πάτμος έχει να σας προσφέρει. Σε κάθε περίπτωση όμως θα σας χαρίσει απλόχερα την ενέργεια και τον ερωτισμό της, μία αίσθηση που αποτελεί κοινό μυστικό μεταξύ των φανατικών και μακροχρόνιων εραστών της!