ΠΩΣ ΘΑ ΕΡΘΕΤΕ

Πώς θα έρθω;

Ο “απλούστερος” τρόπος να έρθετε στο νησί από την ηπειρωτική Ελλάδα, είναι με το συμβατικό πλοίο, το οποίο φεύγει από το λιμάνι του Πειραιά από την Πύλη Ε1. Η εταιρία που εκτελεί τα δρομολόγια είναι η Blue Star Ferries και το ταξίδι διαρκεί περίπου 8 ώρες. Η ώρα άφιξης στην Πάτμο είναι είτε νωρίς το βράδυ, είτε αρκετά αργά τη νύχτα, εξαρτάται από το δρομολόγιο της επιλογής σας. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να υπολογίσετε στη διαμονή σας και το βράδυ της άφιξής σας.

Ενημερωθείτε για τις λεπτομέρειες των δρομολογίων εδώ και αγοράστε ταύτοχρονα τα εισιτήριά σας εάν το επιθυμείτε.

Πληροφοριακά, τα άλλα νησιά που προσεγγίζει το πλοίο ανάλογα και πάλι με το δρομολόγιο που θα επιλέξετε, είναι η Σύρος, (πριν την Πάτμο), ο Λειψός, η Λέρος, η Κάλυμνος, η Κως, η Σύμη, η Ρόδος και η Κάρπαθος. Επίσης, τους καλοκαιρινούς μήνες υπάρχει σύνδεση της Πάτμου με τη Βόρεια Ελλάδα.

Αν και είπαμε στην αρχή ότι αυτός είναι ίσως εντέλει ο “απλούστερος” τρόπος να έρθετε στην Πάτμο, εναλλακτικά μπορείτε να ταξιδέψετε αεροπορικά προς κάποιο από τα κοντινά νησιά – δεδομένου ότι η Πάτμος δεν διαθέτει αεροδρόμιο – και στη συνέχεια να προσεγγίσετε ακτοπλοϊκά το νησί. Στην περίπτωση αυτή υπάρχουν αρκετές εναλλακτικές λύσεις και διάφορες επιλογές όσον αφορά στις ακτοπλοϊκές ανταποκρίσεις.

Το κοντινότερο αεροδρόμιο είναι αυτό της Λέρου, στο Παρθένι. Είναι όμως μικρό αεροδρόμιο και ως εκ τούτου δεν εξυπηρετεί μεγάλα αεροπλάνα. Αυτό συνεπάγεται μία δυσκολία στη διαθεσιμότητα των εισιτηρίων. Μπορείτε να αναζητήσετε τις πτήσεις σας εδώ. Από το αεροδρόμιο θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε κάποιο ταξί για να φτάσετε είτε στην Αγ. Μαρίνα, είτε στο Λακκί, από όπου και αναχωρούν τα αντίστοιχα δρομολόγια για την Πάτμο. Αναζητείστε τις λεπτομέρειες για τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια εδώ.

Επόμενο αεροδρόμιο είναι αυτό της Κω το οποίο είναι διεθνές, που σημαίνει ότι υπάρχουν αρκετές πτήσεις από την Ελλάδα αλλά και απευθείας από το εξωτερικό, μεγαλύτερα αεροπλάνα και ευκολία εύρεσης εισιτηρίων. Μπορείτε να αναζητήσετε τις πτήσεις εδώ. Το αεροδρόμιο της Κω απέχει από το κεντρικό λιμάνι του νησιού περίπου 30 χλμ. οπότε θα χρειαστείτε μεταφορά και καλό υπολογισμό χρόνου για την ακτοπλοϊκή σας ανταπόκριση. Ενημερωθείτε για τις λεπτομέρειες των δρομολογίων εδώ. Σε περίπτωση που η ανταπόκριση αυτή θεωρείτε ότι είναι οριακή, υπάρχει ένα “τρικ” που ορισμένες φορές λειτουργεί: σχετικά κοντά στο αεροδρόμιο της Κω υπάρχει ένα μικρό λιμάνι στο Μαστιχάρι. Από εκεί μπορείτε να πάρετε κάποιο καραβάκι της τοπικής συγκοινωνίας και σε μισή ώρα να φτάσετε στην Κάλυμνο που βρίσκεται ακριβώς απέναντι. Από εκεί θα προφτάσετε το μέσον που κανονικά θα παίρνατε από το λιμάνι της Κω για την Πάτμο.

Τέλος, υπάρχει το αεροδρόμιο της Σάμου, το οποίο είναι επίσης διεθνές. Μπορείτε να αναζητήσετε τις πτήσεις εδώ. Το αεροδρόμιο της Σάμου βρίσκεται στο Πυθαγόρειο, αρκετά κοντά στο λιμανάκι – 10 με 15 λεπτά περίπου με ταξί – στο οποίο θα βρείτε και την ανταπόκρισή σας για την Πάτμο. Ενημερωθείτε για τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια εδώ.

Επικοινωνία με τα κατά τόπους Λιμεναρχεία

Πειραιά:  +30 213 2147600

Πάτμου:  +30 22470 31231

Λέρου:     +30 22470 23256

Κω:           +30 22420 26594

Σάμου:     +30 22730 27318