ΧΩΡΙΑ & ΟΙΚΙΣΜΟΙ

Οι οικισμοί της Πάτμου

Χώρα

Η Χώρα της Πάτμου είναι εντελώς ξεχωριστή από οτιδήποτε έχετε συνηθίσει ως οικισμό στο Αιγαίο. Σίγουρα υπάρχουν πανέμορφες χώρες σε όλα τα Ελληνικά νησιά, όμως η Χώρα της Πάτμου είναι διαφορετική. Πρώτα από όλα στο κέντρο της Χώρας δεσπόζει με το τεράστιο μέγεθος του, το Κάστρο που προστατεύει την Ιερή Μονή του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου. Οι λόγοι που ανάγκασαν του μοναχούς να φτιάξουν τόσο γερό περιτείχισμα είναι προφανείς καθώς η Μονή ιδρύθηκε και μεγαλούργησε σε πολύ δύσκολους καιρούς. Πειρατές και διαφόρων λογιών κατακτητές του Αιγαίου εποφθαλμιούσαν τους πνευματικούς και όχι μόνο θησαυρούς της. 

Σκάλα

Η Σκάλα είναι το μοναδικό λιμάνι και το κέντρο της Πάτμου. Εδώ βρίσκονται όλες οι δημόσιες υπηρεσίες αλλά και τα περισσότερα εμπορικά καταστήματα του νησιού. Από εδώ θα ξεκινήσει ο επισκέπτης την περιήγηση του σε όλες τις τοποθεσίες, τα αξιοθέατα και τις πανέμορφες παραλίες της Πάτμου.

Πάνω και Κάτω Κάμπος

Ο Κάμπος είναι ένας από τους 4 σημαντικούς οικισμούς της Πάτμου. Ο Πάνω Κάμπος είναι ένα κεφαλοχώρι που εκτείνεται σε χαμηλούς λόφους. Ενώ ο Κάτω Κάμπος, είναι ο οικισμός που αναπτύσσεται γύρω από την παραλία του Κάμπου.

Γροίκος

Ο Γροίκος είναι ο τέταρτος σε μέγεθος οικισμός της Πάτμου. Είναι ένα όμορφο ψαροχώρι, που εξελίσσετε γοργά σε τουριστικό οικισμό. Οι αλλαγές που συμβαίνουν χρόνο με τον χρόνο στον Γροίκο είναι εντυπωσιακές.