ΠΑΡΑΛΙΕΣ

Οι παραλίες της Πάτμου

Σκάλα

Η παραλία της Σκάλας ή Φαληράκι ή του Άγιου Θεολόγου, βρίσκεται στη βόρεια πλευρά του κόλπου του λιμανιού της Σκάλας και είναι άμεσα προσβάσιμη με τα πόδια. Παρόλο που η τοποθεσία της είναι τόσο κεντρική, τα νερά της είναι πεντακάθαρα, αφενός γιατί το λιμάνι δεν έχει μεγάλη κυκλοφορία και αφετέρου λόγω της συνήθους κατεύθυνσης του (βόρειου) ανέμου, ο οποίος διατηρεί τα νερά καθαρά και διαυγή. Είναι αμμώδης με λίγα βοτσαλάκια, δέντρα και σκιά. Δεν είναι οργανωμένη, υπάρχουν όμως καφετέριες και εστιατόρια τόσο στην παραλία όσο και σε κοντινή απόσταση.

Μελόι

Η παραλία Μελόι βρίσκεται περίπου 1.5 χλμ. από το λιμάνι της Σκάλας, στο δρόμο που οδηγεί προς το βόρειο τμήμα του νησιού. Είναι αγαπημένη παραλία για αρκετό κόσμο και μπορείτε να πάτε και περπατώντας από τη Σκάλα – εάν δεν σας πτοεί το γεγονός ότι μεσολαβεί μία “ικανή” ανηφόρα. Η παραλία είναι αμμώδης, έχει δέντρα, αρκετή σκιά και είναι συνήθως υπήνεμη. Στο Μελόι θα βρείτε επίσης ένα παραδοσιακό ταβερνάκι.

Κάμπος

Ο Κάμπος θεωρείται η “κοσμοπολίτικη” παραλία του νησιού. Βρίσκεται στο βορειοανατολικό τμήμα του, σε απόσταση 4.5 χλμ. περίπου από τη Σκάλα. Ένα μεγάλο μέρος της παραλίας διαθέτει ξαπλώστρες και ομπρέλες, συμπαθέστατα ταβερνάκια πάνω στην άμμο και beach bars. Εδώ θα βρείτε επίσης το μοναδικό κέντρο θαλάσσιων σπορ του νησιού. Ο Κάμπος αποτελεί ουσιαστικά ένα άτυπο κέντρο συνάντησης όλων όσων ακολουθούν τη “νόρμα” ή απλά παραμένουν πιστοί σε μία από τις επίσης άτυπες παραδόσεις του νησιού! Στη μεγαλύτερη έκτασή της η παραλία είναι αμμώδης ή με ψιλό βότσαλο κατά τόπους και γαλήνια νερά – εκτός από τις ημέρες που φυσάει νοτιάς.

Αγριολιβάδι

Η παραλία Αγριολίβαδο βρίσκεται βόρεια της Σκάλας στο δρόμο προς Κάμπο, 3.5 χλμ. περίπου από το λιμάνι και απέναντί από το νησάκι Αγία Θέκλα. Μην σας τρομάζει το όνομά της, δεν θα βρείτε τίποτα το άγριο εδώ! Ετυμολογικά προέρχεται από παλιά αγγλική ονομασία η οποία χαρακτήριζε την περιοχή ως “Αγροί και Λιβάδια”. Είναι μεγάλη σε έκταση, είναι αμμώδης με λίγα βότσαλα και οργανωμένη κατά το ήμισυ, με ξαπλώστρες, beach bar και εστιατόριο. Εδώ θα βρείτε επίσης να ενοικιάσετε θαλάσσια ποδήλατα και κανό.

Βαγιά

Η παραλία Βαγιά βρίσκεται 7 χλμ. περίπου βορειοανατολικά της Σκάλας και είναι παραλία με βότσαλα. Έχει φανατικούς φίλους, λόγω της μορφολογίας της, αλλά και για έναν επιπλέον λόγο: Στο ύψωμα και πολύ κοντά πίσω από την παραλία, βρίσκεται το καφέ Βαγιά – γνωστό και ως “η Ευτυχία” – απαραίτητη επίσκεψη πριν, μετά ή και κατά τη διάρκεια του μπάνιου σας! Η Βαγιά θεωρείται ως παραλία με κρύα νερά, ενώ έχει δύο μεγάλα δέντρα με σκιά. Για την πρόσβασή σας, συνιστάται η χρήση μεταφορικού μέσου, καθώς η παραλία βρίσκεται 1 χλμ. από τη στάση του λεωφορείου και μάλιστα μεσολαβεί μία μεγάλη ανηφόρα.

Ψιλή Άμμος

Η Ψιλή Άμμος παρόλο που είναι ίσως η πιο εμβληματική παραλία του νησιού, θα χρειαστεί δυνάμεις για να την απολαύσετε! Ο λόγος είναι ότι δεν έχει πρόσβαση, παρά μόνο μέσω μονοπατιού, (βατού σχετικά) και πεζοπορίας 30 περίπου λεπτών ή αλλιώς με καϊκάκι, όταν ο καιρός το επιτρέπει. Το μονοπάτι ξεκινάει από την άκρη της παραλίας Αλυκές που βρίσκεται στη νότια πλευρά του νησιού, πίσω από το καρνάγιο. Η παραλία είναι μαγική – όταν ο άνεμος δεν είναι δυνατός. Η παχιά ξανθή άμμος, μέσα και έξω από το νερό, τα γαλαζοπράσινα νερά, η σκιά από τα αρκετά αρμυρίκια και το θαμμένο ταβερνάκι στην άμμο, συνθέτουν ένα μοναδικό και παραδεισένιο σκηνικό.

Λιγγίνου ή Δίδυμες

Οι παραλίες του Λιγγίνου ή Δίδυμες, είναι προφανές γιατί ονομάστηκαν έτσι! Η θέα τους από ψηλά είναι καθηλωτική, ενώ το ίδιο απολαυστική είναι και η βουτιά στα νερά τους. Έχουν ψιλό βότσαλο, βρίσκονται η μία δίπλα στην άλλη και συνήθως δεν έχουν πολύ κόσμο. Ο λόγος είναι ότι για την πρόσβασή τους θα πρέπει να ακολουθήσετε ένα σχετικά σύντομο κατηφορικό μονοπάτι. Στην δεύτερη παραλία θα βρείτε και μία μικρή καντίνα.

Λάμπη

Η παραλία Λάμπη βρίσκεται στο βόρειο άκρο του νησιού και πήρε το όνομά της από τα πολύχρωμα και πολύ ιδιαίτερα βότσαλά της, που σύμφωνα με την παράδοση, έλαμπαν στο φως του φεγγαριού! Δυστυχώς σήμερα θα είστε τυχεροί εάν βρείτε κάποια από τα ελάχιστα αναπομείναντα… Είναι αρκετά μεγάλη και θα την απολαύσετε τα μέγιστα τις ημέρες που δεν φυσάει βόρειος άνεμος. Τις υπόλοιπες ημέρες μπορείτε να κολυμπήσετε διασκεδάζοντας με τα δυνατά κύματα. Πόλο έλξης αποτελούν και τα δύο μαγαζιά της παραλίας: το παραδοσιακό ταβερνάκι “Λάμπη”, κυριολεκτικά πάνω στη θάλασσα, με ονομαστές σπεσιαλιτέ και το ανακαινισμένο beach bar “Δελφίνι της Λάμπης”, με αναβαθμισμένες υπηρεσίες και ομπρέλες με ξαπλώστρες.

Πέτρα

Η παραλία Πέτρα βρίσκεται 5 χλμ. περίπου νότια της Σκάλας και στη νότια προέκταση του κόλπου του Γροίκου. Είναι παραλία με χοντρά λευκά βότσαλα και ένα ιδιαίτερα καθηλωτικό τοπίο. Εδώ αισθάνεσαι κυριολεκτικά να έρχεσαι σε επαφή με ένα πρωτόγονο συναίσθημα γείωσης. Ακόμη και αν επιλέξεις να προσφέρεις στον εαυτό σου την πολυτέλεια των ομπρελών, της ξαπλώστρας και της μικρής καντίνας που θα βρεις εδώ, το συναίσθημα παραμένει το ίδιο. Συμβάλει σε αυτό η απόλυτη συνήθως ησυχία αλλά και η νησίδα Τραγονήσι που δεσπόζει ακριβώς απέναντι. Για τους προπονημένους κολυμβητές η ανταμοιβή είναι τα γαλαζοπράσινα νερά που θα συναντήσουν εκεί. Εάν το τολμήσετε, χρειάζεται  προσοχή κατά τον διάπλου, γιατί υπάρχει θαλάσσια κυκλοφορία. 

Γροίκος

Η παραλία Γροίκος βρίσκεται στον ομώνυμο οικισμό, έναν κόλπο 4.5 χλμ. περίπου νότια από το λιμάνι της Σκάλας. Η παραλία είναι αμμώδης, με δέντρα και ίσκιο. Ο οικισμός διαθέτει εστιατόρια, καφετέριες, ενοικιαζόμενα δωμάτια, αλλά και το μοναδικό ξενοδοχείο 5* του νησιού. Η πρόσβαση είναι δυνατή και με λεωφορείο. Ο προσανατολισμός του κόλπου είναι συνήθως υπήνεμος ενώ ως φόντο έχει το νησάκι Τραγονήσι και τον επιβλητικό βράχο της Πέτρας ή αλλιώς Καλικατσού.

Λιβάδι Γερανού

Η παραλία Λιβάδι Γερανού απέχει 12 χλμ. περίπου από τη Σκάλα και βρίσκεται ανατολικά του νησιού. Για την πρόσβασή της απαιτείται μεταφορικό μέσο, καθώς η πιο κοντινή στάση λεωφορείου βρίσκεται στην παραλία του Κάμπου. Το Λιβάδι Γερανού είναι παραλία με βότσαλα και άμμο κατά τόπους, με ήρεμα νερά, αρμυρίκια που προσφέρουν σκιά και θέα το νησάκι Άγιος Γεώργιος. Εκεί δεσπόζει το ομώνυμο εκκλησάκι και μπορείτε εύκολα να κολυμπήσετε μέχρι εκεί. Η παραλία αν και δεν είναι οργανωμένη, προσελκύει συνήθως αρκετό κόσμο και σκάφη και στην αρχή της υπάρχει μία καντίνα.

Παναγία Γερανού

Η παραλία Παναγία Γερανού απέχει 15 χλμ. περίπου από τη Σκάλα και είναι η ανατολικότερη  μεγάλη παραλία του νησιού. Βρίσκεται κάτω από την ομώνυμη εκκλησία και για την πρόσβασή της απαιτείται μεταφορικό μέσο, ενώ στο τέλος θα χρειαστεί να κατηφορίσετε και ένα σύντομο βατό μονοπάτι. Τα μέρη με σκιά είναι ελάχιστα, η πανοραμική όμως θέα του νησιού και η αίσθηση της απομόνωσης θα σας αποζημιώσει. Η Παναγία Γερανού είναι παραλία με βότσαλα κυρίως και λίγη άμμο κατά τόπους.

Άσπρη

Η παραλία Άσπρη βρίσκεται πολύ κοντά στη Σκάλα, στο δρόμο που οδηγεί προς το Μελόι και λίγο πριν από αυτό. Έχει θέα τη Χώρα και το Μοναστήρι και το όνομά της είναι το ακριβώς αντίθετο από το χρώμα της! Είναι ένας μικρός και ήσυχος κόλπος και είναι μία επιλογή για όσους θέλουν μια εναλλακτική βουτιά, κοντά στη Σκάλα και χωρίς πολυκοσμία. Στην ίδια παραλία λειτουργεί το βράδυ ένα μαγευτικό εστιατόριο λόγω τοποθεσίας.

Λιβάδι Καλογήρων

Η παραλία Λιβάδι Καλογήρων βρίσκεται βόρεια του νησιού και ο δρόμος που οδηγεί σε αυτή ξεκινάει από το χωριό Κάμπος. Είναι απόμερη και εναλλακτική παραλία με βότσαλα και θέα προς την Ικαρία. Δύο είναι τα σημεία ενδιαφέροντος εδώ, τα οποία μπορείτε να συνδυάσετε με τη βουτιά σας: να επισκεφθείτε το αγρόκτημα που βρίσκεται γύρω από την παλαιά εκκλησία της Παναγίας και να μεταφερθείτε σε άλλη εποχή και να ολοκληρώσετε με ποτό ή φαγητό στην μίνιμαλ και πολύ ιδιαίτερη καντίνα που  λειτουργεί εδώ. Ιδανική ώρα το σούρουπο.

Λεύκες

Η παραλία Λεύκες βρίσκεται κεντρικά και δυτικά του νησιού και η πρόσβαση σε αυτήν γίνεται από το δρόμο που οδηγεί στον Κάμπο και πριν από αυτόν. Στο τέλος θα συναντήσετε ένα μικρό και στενό χωματόδρομο ο οποίος οδηγεί σε μία ήσυχη, επίσης εναλλακτική και συνήθως με κύματα παραλία. Στις Λεύκες θα ξαφνιαστείτε από το απροσδόκητο οίκημα που βρίσκεται στην παραλία και θα έχετε επίσης την ευκαιρία να απολαύσετε το ποτό ή το φαγητό σας, στην καντίνα που λειτουργεί εδώ.

Σάψιλα

Η παραλία Σάψιλα βρίσκεται 2 χλμ. περίπου από τη Σκάλα, ανατολικά του νησιού, στον δρόμο προς Γροίκο. Είναι μικρή, αμμώδης, ήσυχη, με ζεστά νερά και θα εξυπηρετήσει κυρίως όσους διαμένουν στα καταλύματα της περιοχής ή όσους επιθυμούν να κάνουν μια βουτιά χωρίς πολυκοσμία και χωρίς να απομακρυνθούν από την περιοχή ή από το κέντρο.

Αλυκές

Η παραλία Αλυκές βρίσκεται στο νότιο τμήμα του νησιού και πήρε το όνομά της γιατί εκεί μάζευαν παλαιά αλάτι οι μοναχοί. Βρίσκεται στον κόλπο του Σταυρού και σίγουρα αποτελεί τόσο εναλλακτική, όσο και ταυτόχρονα εύκολα προσβάσιμη επιλογή. Η θάλασσα δεν είναι προσβάσιμη σε όλα τα σημεία του κόλπου, αν θέλετε όμως θα βρείτε αρκετά σημεία που θα σας αποζημιώσουν. Σημεία ενδιαφέροντος, το παρακείμενο καρνάγιο με τις εγκαταστάσεις του και ένα μοναδικό σημείο για καφέ και φαγητό, καθώς και το απόλυτα γραφικό ταβερνάκι στην άκρη του κόλπου.