ΚΩΣΤΑΣ ΧΩΡΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

Κώστας Χωριανόπουλος

ξυλοναυπηγός

Λένε, πως όταν γεννιόμαστε υπάρχει ένα άστρο που μας φωτίζει και μας ακολουθεί. Για όσους γνωρίζουν τον Κώστα Χωριανόπουλο, μπορούν να αναγνωρίσουν ότι το δικό του άστρο έλαμπε λίγο περισσότερο την ημέρα της γέννησής του. Μην φανταστείτε όμως τιμές και μεγαλεία. Μάλιστα σε πρώτη ανάγνωση θα μπορούσε ίσως να τον θεωρήσει κανείς έως και “αδικημένο”. Αν κοιτάξει όμως λίγο καλύτερα, θα αναγνωρίσει ξεκάθαρα ποιο είναι το δώρο που του έχει προσφερθεί: και δεν είναι άλλο από τη φωτιά που καίει μέσα του, το πάθος του με το οποίο υπηρετεί κάθε στιγμή της ζωής του από τα πρώτα κιόλας χρόνια του και τέλος η ικανότητά του να υλοποιεί αυτό για το οποίο κυριολεκτικά ζει.

Σε ηλικία των πρώτων τάξεων του δημοτικού έπιασε το πρώτο του κομμάτι ξύλου, όταν πήγε για δουλειά στον παππού και τους αδελφούς του, οι οποίοι ήταν μεγάλοι ξυλοναυπηγοί με δικό τους ναυπηγείο στον Όρμο Μαραθόκαμπου, στη Σάμο. Αρκετά από τα δημιουργήματά τους εξακολουθούν ακόμη και σήμερα να πλέουν στις ελληνικές θάλασσες. Κοντά τους, ο Κώστας άρχισε να μαθαίνει την τέχνη τους, αλλά όχι όλα τα μυστικά τους. Οι καιροί ήταν δύσκολοι και η αίσθηση για την εκπαίδευση πολύ διαφορετική από αυτή που έχουμε σήμερα. Αυτό όμως που του έμαθαν ξεκάθαρα είναι να αγαπάει βαθιά αυτή τους  την τέχνη. Και όσο δεν μοιράζονταν μαζί του τα βαθύτερα μυστικά, τόσο τον έκαναν να πεισμώνει και να παθιάζεται και να προσπαθεί να τα ανακαλύψει με κάθε τρόπο που του ήταν πρόσφορος. Και η αναζήτησή του αυτή τον οδήγησε σε μία μεγάλη πορεία και στο να θητεύσει δίπλα στους καλύτερους τεχνίτες του κλάδου του σε αρκετά μέρη της Ελλάδας.

Όμως και πάλι αυτό δεν ήταν αρκετό για τη φωτιά που έκαιγε και εξακολουθεί να καίει μέσα του. Όσα δεν έμαθε σε κάποιο κλασικό σχολικό θρανίο, τα έμαθε ανακαλύπτοντας και συλλέγοντας τη γνώση από κάθε δυνατή πηγή. Σήμερα, ο Κώστας είναι κάτοχος μιας πλουσιότατης και ευρύτατης βιβλιογραφίας σχετικά με την παραδοσιακή αλλά και τη σύγχρονη ναυπηγική. Είναι ο ίδιος σχεδιαστής και ταυτόχρονα κατασκευαστής όσων σχεδιάζει, καθώς πέραν των θεωρητικών του γνώσεων είναι ακόμη και πολύ περισσότερο ένας άριστος τεχνίτης. Είναι επίσης γνώστης απίστευτων παραδοσιακών τεχνικών οι οποίες έχουν χαθεί και ξεχαστεί στην πορεία της εξέλιξης. Οποιαδήποτε συζήτηση μαζί του αποτελεί όχι μόνο πηγή γνώσης για το συνομιλητή του, αλλά και έμπνευσης με το πάθος που τον διακατέχει.

Σήμερα ζει στην Πάτμο και εργάζεται στο παραδοσιακό καρνάγιο του νησιού.