3 ΕΠΙΓΕΙΟΙ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΙ

3 Επίγειοι παράδεισοι

Η Πάτμος είναι από μόνη της ένας τόπος ο οποίος στους περισσότερους ανθρώπους ασκεί μία ακαταμάχητη γοητεία, όμως ακόμη περισσότερο έχει την τύχη να βρίσκεται σε μια γωνιά του Αιγαίου που συγκεντρώνει σε απόσταση αναπνοής πολυάριθμους μικρούς παραδείσους που σε κάθε περίπτωση αξίζει να επισκεφθείτε! Εδώ θα επισημάνουμε απλά 3 από αυτούς, από τους πιο γνωστούς και τους πιο χαρακτηριστικούς.

Το Μακρονήσι, βρίσκεται στη νοτιοδυτική πλευρά των Λειψών, ακριβώς απέναντι από το λιμάνι τους και σε απόσταση περίπου 11 μιλίων από τη Σκάλα της Πάτμου.

Το Μακρονήσι είναι ένας παράδεισος που έχει δύο όψεις: Εάν ο καιρός είναι βόρειος θα το προσεγγίσετε από την υπήνεμη, νότια πλευρά, όπου θα συναντήσετε καταπράσινα βαθιά νερά και ένα σύμπλεγμα σπηλιών, κρυφών περασμάτων και κάθετων βράχων. Αντίθετα, εάν ο καιρός είναι νότιος, θα το προσεγγίσετε από την αντίστοιχα υπήνεμη πλευρά του που είναι η βόρεια, όπου θα δείτε ένα εντελώς διαφορετικό σκηνικό. Εδώ θα βρείτε μία σχεδόν κλειστή ολοστρόγγυλη λιμνοθάλασσα – γνωστή και ως “λαγκούνα”. Και οι δύο πλευρές του Μακρονησιού θα σας αφήσουν άφωνους και το εντυπωσιακό “τιπ” είναι ότι αυτές οι δύο πλευρές επικοινωνούν μεταξύ τους με υποβρύχιο πέρασμα! Εάν είστε εξοικειωμένοι μπορείτε να το διαπλεύσετε, αν και θέλει λίγη προσοχή, καθώς είναι μέτριας δυσκολίας.

Τα Ασπρονήσια είναι και αυτά κοντά στους Λειψούς και στην ανατολική τους πλευρά. Από τους 3 είναι ο πιο μακρινός προορισμούς σε σχέση με την Πάτμο και απέχουν περίπου 16 μίλια από το λιμάνι της Σκάλας. Οι νησίδες οφείλουν το όνομά τους στους κατάλευκους σχιστολιθικούς σχηματισμούς, οι οποίοι δίνουν το χρώμα τους στο τοπίο μέσα και έξω από τα διάφανα κρυστάλλινα νερά και δημιουργούν μια εντελώς εξωτική και αποκομμένη αίσθηση στον επισκέπτη.

Τα Τηγανάκια βρίσκονται στο νοτιοανατολικό άκρο των Αρκιών και απέχουν περίπου 11 μίλια από την Πάτμο. Πρόκειται για μία “κλειστή” ρηχή θάλασσα με παχιά λευκή άμμο στο βυθό, χάρη στην οποία αποκτούν και τα χαρακτηριστικό τους χρώμα τα νερά της περιοχής. Η θάλασσα εδώ είναι πάντοτε ήρεμη καθώς περικλείεται από τους Αρκιούς και νησίδες δημιουργώντας μια προφυλαγμένη περιοχή. Στα Τηγανάκια μπορείτε να φτάσετε και περπατώντας από το λιμανάκι των Αρκιών, εάν ήδη βρίσκεστε στο νησί.

Όπως είπαμε και στην αρχή, οι προορισμοί αυτοί δεν είναι παρά μόνον οι πιο χαρακτηριστικοί, τους οποίους μπορείτε να επισκεφθείτε από την Πάτμο με τα τουριστικά καραβάκια που πραγματοποιούν ημερήσιες εκδρομές. Ακόμη καλύτερα, μπορείτε να ενοικιάσετε κάποιο ταχύπλοο ή και ακόμη μεγαλύτερο σκάφος, με καπετάνιο, ο οποίος θα εξατομικεύσει το πρόγραμμα της ημέρας ανάλογα με τις επιθυμίες σας και φυσικά θα σας ξεναγήσει με τον καλύτερο τρόπο. Εννοείται πως εάν διαθέτετε το δικό σας σκάφος και αφού συστηθείτε με τους βασικούς προορισμούς, αξίζει τον κόπο να περιπλανηθείτε και να εξερευνήσετε όλη την ευρύτερη περιοχή, καθώς είναι γεμάτη από εξίσου εντυπωσιακούς προορισμούς οι οποίοι περιμένουν να τους ανακαλύψετε!

Είναι περιττό επίσης να πούμε ότι μιας και αναφερόμαστε σε “παράδεισους”, ιδανικό θα είναι να τους απολαύσετε χωρίς ιδιαίτερη πολυκοσμία. Επομένως, εάν μπορείτε να αποφύγετε τη “θερμή” περίοδο του Αυγούστου και να προγραμματίσετε τις διακοπές σας κάποια περίοδο που δεν θεωρείται τόσο “υψηλή”, θα έχετε την ευκαιρία να γνωρίσετε αυτούς τους τόπους με έναν εντελώς διαφορετικό χαρακτήρα.