ΨΙΛΗ ΑΜΜΟΣ

Ψιλή άμμος

Η ψιλή άμμος είναι κατά πολλούς η εμβληματική παραλία της Πάτμου. Τα διαπιστευτήριά της, παχιά ξανθή άμμος, επαρκής σκιά κάτω από τα μεγάλα αρμυρίκια, καταπράσινα νερά – συχνά με μεγάλα κύματα και σχεδόν κανένα σημάδι “πολιτισμού”! Εάν αυτά δεν είναι συστατικά παραδείσου, τότε τι μπορεί να είναι;

Φυσικά η Ψιλή άμμος δεν θα μπορούσε να εξαιρεθεί από τον γενικότερο κανόνα που λέει ότι ολόκληρο το νησί είναι ένας τόπος ιδιαίτερος! Εν προκειμένω και ξεκινώντας από την πρόσβαση, δεν μπορείτε να φτάσετε εκεί με το όχημά σας, γιατί πολύ απλά δεν υπάρχει δρόμος! Θα πρέπει να αφήσετε το όχημά σας λίγο μετά την παραλία Διακόφτι και από εκεί να πάρετε το μονοπάτι που ξεκινάει και θα σας οδηγήσει στην Ψιλή άμμο. Πρόκειται για αρκετά βατό και πατημένο μονοπάτι, διάρκειας περίπου 20 λεπτών με κανονικό βηματισμό. Στο μεγαλύτερο τμήμα του είναι σχετικά επίπεδο και μόνο στο τελευταίο του κομμάτι, πάνω από την παραλία, γίνεται φιδωτό και κατηφορικό.

Και μόνον η θέα από ψηλά του κόλπου που βρίσκεται η παραλία θα σας αποζημιώσει και θα σας κάνει να θέλετε να τρέξετε κατηφορίζοντας και παίρνοντας φόρα να βουτήξετε στα προκλητικά νερά. Πρόκειται για μια αρκετά κοινή αίσθηση μεταξύ των επισκεπτών της παραλίας. Αφού παίξετε με τα κύματα και η δροσιά της θάλασσας σας αποζημιώσει για το ότι φτάσατε μέχρι εδώ, επισκεφθείτε το ταβερνάκι. Από μόνο του το μαγαζάκι αυτό θα μπορούσε να αποτελεί πόλο έλξης, καθώς ανασύρει εικόνες μιας ξεχασμένης αθωότητας που έρχεται από άλλη εποχή.

Απολαύστε ένα αναψυκτικό ή μία παγωμένη μπύρα και αν τολμάτε, αντισταθείτε στη μυρωδιά και στη θέα των σπιτικών φαγητών που προσφέρονται – όσο προλαβαίνετε! Η φυσική συνέχεια δεν μπορεί να είναι άλλη από την αναζήτηση ενός σκιερού μέρους και η άφεση στη μαγεία του τοπίου και στην καλοκαιρινή ραστώνη που τόσο καλά ξέρουν να δημιουργούν οι γωνιές του νησιού. Επιλέξτε για το γυρισμό σας το τέλος της ημέρας, απολαμβάνοντας τα χρώματα του δειλινού σε όλη τη διάρκεια της επιστροφής σας, η οποία θα είναι και πιο ευχάριστη με την πτώση της θερμοκρασίας. 

Μία ενδιαφέρουσα πρόταση θα ήταν παραμείνετε για το δείπνο σας στην περιοχή, επιλέγοντας είτε το μικρό ταβερνάκι που βρίσκεται πολύ κοντά στο σημείο που αφήσατε το όχημά σας, είτε το εστιατόριο Tarsanas που βρίσκεται μέσα στο χώρο του παρακείμενου καρνάγιου.