ΠΟΥ ΘΑ ΔΕΣΕΤΕ

Πού θα δέσω;

Το λιμάνι της Πάτμου είναι η Σκάλα, η οποία βρίσκεται στο κεντρικό σημείο του νησιού και έχει είσοδο από ανατολικά. Πρόκειται για ένα αρκετά προφυλαγμένο φυσικό φιορδ, το οποίο παρέχει προστασία από όλους τους καιρούς, εκτός από τον νοτιοανατολικό.

Οι διαθέσιμες θέσεις για τα ιδιωτικά σκάφη βρίσκονται στο βάθος, στο βόρειο τμήμα του λιμανιού και στα σημεία αυτά θα βρείτε πίλαρ για νερό και ρεύμα. Δυστυχώς δεν υπάρχει η δυνατότητα προκράτησης θέσεων, επομένως εάν χρειαστείτε περισσότερη βοήθεια σχετικά με το που μπορείτε να δέσετε, θα πρέπει να καλέσετε στο Λιμεναρχείο ή στον πράκτορα της Α1 Yachting.

Λιμάνι της Σκάλας

Στο ίδιο βόρειο τμήμα του λιμανιού υπάρχει η περιορισμένη δυνατότητα να αράξετε αρόδο, αν και δεν αποτελεί ενδεδειγμένη λύση, κυρίως λόγω την κυκλοφορίας αλλά και της στενότητας του χώρου, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται συχνά προβλήματα με τις άγκυρες. Εναλλακτικά και για μεγαλύτερα σκάφη, υπάρχει η δυνατότητα και πάλι αρόδο αγκυροβολίας ακριβώς πριν τη μπούκα του λιμανιού και δεξιά από αυτή, έως και τον μικρό όρμο της Άσπρης.

Όρμος Άσπρη

Η επόμενη ασφαλής επιλογή από πλευράς καιρού, είναι ο μεγάλος κόλπος του Γροίκου. Βρίσκεται προς το νότιο τμήμα του νησιού, πίσω από τη νησίδα Τράγος ή Τραγονήσι. Εδώ θα αράξετε και πάλι αρόδο σε καθεστώς άτυπα “ελεγχόμενης” στάθμευσης στα αρκετά υπάρχοντα ναύδετα. Στον κόλπο του Γροίκου που είναι ένας μικρός οικισμός ο οποίος απέχει οδικώς από το λιμάνι της Σκάλας περίπου 4 χλμ., θα βρείτε αρκετές επιλογές για καφέ και φαγητό.

Εναλλακτικά, μπορείτε να δέσετε στο υπήνεμο σημείο – εκτός από το νοτιά – ακριβώς πίσω από το ακρωτήρι Τράγος.

Όρμος Γροίκου

Στην προέκταση του κόλπου του Γροίκου και λίγο νοτιότερα, στην περιοχή Διακόφτι, θα βρείτε τις εγκαταστάσεις της Patmos Marine, σε περίπτωση που χρειαστείτε κάποια μικρή ή μεγαλύτερη επισκευή. Εκεί επίσης μπορείτε να αφήσετε το σκάφος σας – ανεξαρτήτως μεγέθους, για φύλαξη κατά την περίοδο του χειμώνα.

Διακόφτι - Patmos Marine