ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ

Με θρησκευτικό ενδιαφέρον

Η Πάτμος είναι παγκόσμια γνωστή για το Σπήλαιο όπου ο Απόστολος Ιωάννης συνέγραψε Θεόπνευστος το Ιερό βιβλίο της Αποκάλυψης. Είναι εξίσου γνωστή για το υπέροχο Μοναστήρι της που δεσπόζει στην κορυφή της Χώρας του νησιού σχεδόν για μία χιλιετία και διαθέτει μοναδικά κειμήλια παγκόσμιας κληρονομιάς. Είναι τέλος γνωστή για την περίφημη τελετή του Νιπτήρα, μία αναπαράσταση του Μυστικού Δείπνου κατά την οποία ο Χριστός εμφανίζεται να πλένει τα πόδια των μαθητών του. Πρόκειται για μία τελετή η οποία πραγματοποιείται αδιάλειπτα κάθε Μεγάλη Πέμπτη στο νησί της Πάτμου εδώ και 400 χρόνια, ακόμη και κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας. Σήμερα, η τελετή αυτή λαμβάνει χώρα σε δημόσιο χώρο, μόνο στην Πάτμο και στα Ιεροσόλυμα. 

Όμως, πέρα από τα δημοφιλή, υπάρχει ακόμη μία σειρά εκδηλώσεων με θρησκευτική αφορμή, όπου το εκκλησιαστικό στοιχείο παντρεύεται με το κοσμικό, η παράδοση σμίγει με τα έθιμα και όλο αυτό είναι άξιο μεγάλης προσοχής. Οι ονομαστικές εορτές και ο αντίστοιχος εορτασμός των ομώνυμων εξωκλησιών είχαν ανέκαθεν ιδιαίτερη σημασία για την τοπική κοινότητα. Για κάθε εξωκλήσι είναι συνήθως υπεύθυνη μία οικογένεια, η οποία το περιποιείται ως αυτόνομο μέλος της και φροντίζει την παραμονή της εορτής και μετά την τέλεση της εσπερινής ακολουθίας να οργανώσει το “καφέδισμα”.

Πρόκειται για μία μικρή γιορτή κατά την οποία προσφέρεται ελληνικός καφές και κάθε λογής αλμυρά και γλυκά καλούδια που έχουν ετοιμάσει με τοπικά προϊόντα και πολλή αγάπη. Με αφορμή αυτό το γεγονός μαζευόταν από παλιά η “γειτονιά” και κοινωνικοποιούνταν, ανταλλάσσοντας νέα, γέλια και πειράγματα. Με τον ίδιο τρόπο εξακολουθεί αυτό να συμβαίνει και σήμερα με διευρυμένη τη σύνθεση της “γειτονιάς”, περιλαμβάνοντας εκτός από τους ντόπιους, τους ενημερωμένους φίλους, αλλά και τους “μυημένους” ταξιδιώτες του νησιού. 

Υπάρχουν βέβαια και οι μεγαλύτερες εορτές κατά τις οποίες το απλό καφέδισμα εξελίσσεται σε γλέντι κανονικό, ένα γλέντι που συχνά διαρκεί μέχρι και το ξημέρωμα!

Οι εορτές αυτές είναι

  • την παραμονή του Άγιου Παντελεήμονα που εορτάζει στις 27 Ιουλίου. Το εκκλησάκι βρίσκεται στο νησί Χιλιομόδι, έξω από τον κόλπο της Σκάλας. Ο κόσμος πηγαίνει εκεί με βάρκες που φεύγουν από το λιμάνι της Σκάλας.
  • ανήμερα της Κοίμησης της Παναγιάς, το δεκαπενταύγουστο στην Παναγία του Γερανού, στην περιοχή Γερανός που βρίσκεται στη βορειοανατολική πλευρά του νησιού.
  • στα εννιάμερα της Παναγίας, στις 23 Αυγούστου, γίνεται μεγάλο πανηγύρι στους Αρκιούς.
  • την παραμονή της εορτής της Αγίας Θέκλας που εορτάζει στις 24 Σεπτεμβρίου, στο εκκλησάκι που βρίσκεται στο ομώνυμο νησάκι απέναντι από το Αγριολιβάδι.