ΜΟΥΡΑΤΗ ΚΑΤΕΡΙΝΑ

Κατερίνα Μουράτη

εικαστικός

Η Κατερίνα είναι από μόνη της μία ολόκληρη ιστορία. Και η ιστορία της σχεδόν ταυτίζεται με την Πάτμο, όταν ήδη από την ηλικία των 20 ετών ανακαλύπτει το νησί και μαζί με αυτό και το καλλιτεχνικό της ταλέντο. Το 1987 πραγματοποιεί στην Πάτμο την πρώτη της ατομική έκθεση, για να ακολουθήσει, λίγο αργότερα, το 1991 η δεύτερη έκθεσή της στις Βρυξέλλες.

Οι πρώτες επιτυχίες σηματοδοτούν και τη συνέχεια και οι πρώτοι τεχνοκριτικοί, Stephen Rey και Anita Nardon που ασχολήθηκαν με το έργο της, το κατατάσσουν στην Art Brut. Ακολούθησαν αρκετές ακόμη ατομικές εκθέσεις, όπως στην αίθουσα Τέχνης Αστρολάβος, στον Πειραιά, στο Γαλλικό Ινστιτούτο της Θεσσαλονίκης, στο Θέατρο του Κολλεγίου των Αθηνών, στην οικία Σταύρακα και στο αρχοντικό Νικολαίδη, στην Πάτμο. Συμμετέχει επίσης σε αρκετές ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Το 1999 μετακομίζει για δέκα περίπου χρόνια στη Γερμανία, όπου και έρχεται σε επαφή με νέες ιδέες και τεχνικές, εξελίσσοντας το έργο της. Παράλληλα, εργάζεται εκεί ως εικαστική καλλιτέχνης σε σχολεία μεταναστών και προγράμματα ένταξης προσφύγων. Από το 2010 μετακομίζει μόνιμα στην Πάτμο, όπου και δημιουργεί ένα πολύ όμορφο χώρο ως εργαστήρι και γκαλερί, ακριβώς κάτω από το Μοναστήρι, στη Χώρα.

Το έργο της εντάσσεται στην Outsider Art και είναι αντικείμενο μελέτης στην Ελλάδα από τον συγγραφέα και μελετητή των πρωτοποριών, Χρήστο Τσανάκα.

Επικοινωνία: +30 22470 34270 / +30 6984 380237

email: katpatmos@gmail.com