Για μια ζωή χωρίς ψυχικό πόνο

Τον Οκτώβριο του 2023, ο ιατρός Κώστας Καυκαλίδης, έκανε μία πολύ ενδιαφέρουσα εισαγωγική ομιλία στο ΠΑΤΜΙΟΝ πολιτιστικό κέντρο, σχετικά με τις απαρχές του ψυχικού πόνου.

Ο Κώστας Καυκαλίδης σπούδασε την ιατρική στα σαράντα του χρόνια, προκειμένου να εντρυφήσει και να συνεχίσει το έργο του πατέρα του Αθανάσιου Καυκαλίδη, διάσημου νευροψυχίατρου, ο οποίος από το 1960 ως το 1987 αφιέρωσε πολύ χρόνο στην κλινική έρευνα στον τομέα της ψυχεδελικής ψυχοθεραπείας. Σύμφωνα με τα ευρύματα από τις πρωτοπόρες ερευνητικές του μεθόδους, οδηγήθηκε στο συμπέρασμα ότι όλοι μας ως έμβρυα, αποκτούμε μνήμες ακόμη και σε κυτταρικό επίπεδο, γεγονός που ερμηνεύει σύμφωνα με το έργο του, αρκετά από τα τραύματα τα οποία εμφανίζονται μετέπειτα ως προβληματικές συμπεριφορές κατά την ενήλικη ζωή.

Το έργο του Αθανάσιου Καυκαλίδη ήταν εξαιρετικά πρωτοποριακό για την εποχή του, με αποτέλεσμα ίσως να μην αναγνωριστεί στο βαθμό που θα έπρεπε. Όμως τα τελευταία χρόνια οι σύγχρονοι επιστήμονες έχουν κάνει εκ νέου στροφή προς την κατεύθυνση αυτή, αποδεικνύοντας την σημαντικότητα του έργου του. Στο πλαίσιο λοιπόν ενός παγκόσμιου ενδιαφέροντος για το τι συμβαίνει στη μήτρα και ποιος είναι ο απόηχος της περιόδου αυτής, είχαμε την τιμή να φιλοξενήσουμε στο Πάτμιον τον γιο του Αθανάσιου Καυκαλίδη, Κώστα Καυκαλίδη, ο οποίος παρέθεσε συνοπτικά τα βασικά σημεία της θεωρίας.

Η προσέλευση του κόσμου και το ενδιαφέρον ήταν μεγάλο και όσοι δεν είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την ομιλία του από κοντά, μπορούν να την παρακολουθήσουν πατώντας εδώ.