1o Φεστιβάλ Οικολογίας Πάτμου

H “Κοινωνία των Δέντρων” διοργανώνει ένα φεστιβάλ οικολογίας διάρκειας 7 ημερών, από τις 17 έως τις 23 Οκτωβρίου, με επίκεντρο την δημιουργία ενός υγιούς οικοσυστήματος στην περιοχή Κουμά“.

Αιχμή του δόρατος της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρίας “Κοινωνία των Δέντρων“, αποτελεί από την ίδρυσή της η οικολογική μεταμόρφωση του τοπίου στο λόφο του Κουμά, ο οποίος βρίσκεται απέναντι από την περιοχή της Σκάλας. Στο επταήμερο φεστιβάλ που διοργανώνει και ανάμεσα σε αρκετές και πολυάριθμες παράλληλες εκδηλώσεις, διοργανώνει την σβωλοσπορά του λόφου, με μία πολύ ήπια παρεμβατική μέθοδο φυσικής ανάπλασης, η οποία εξελίσσεται ως εξής:

Οι σβώλοι, επονομαζόμενοι διαφορετικά και βόμβες σπόρων, είναι ξεραμένες μπάλες από αργιλόχωμα που έχουν μέσα τους μία μεγάλη ποικιλία από σπόρους φυτών, τα οποία επιθυμούμε να εισάγουμε σε ένα τοπίο με σκοπό τον εμπλουτισμό του οικοσυστηματός του. Το αργιλόχωμα αναμειγνύεται με νερό έτσι ώστε να δημιουργήσει μία εύπλαστη λάσπη που μέσα της πετιούνται λογιών-λογιών σπόροι από δέντρα δασικά, οπωροφόρα, θάμνους, λουλούδια, δημητριακά, όσπρια σε ποικίλες αναλογίες. Έπειτα το μείγμα αυτό από λάσπη και σπόρους πλάθεται σε μικρές μπάλες, μέσα στις οποίες οι σπόροι παραμένουν προστατευμένοι από πουλιά, έντομα και τρωκτικά μέχρι την εποχή των βροχών, όταν πλέον μουλιάζουν και οι σπόροι φυτρώνουν και εμφανίζονται μέσα από τους σβώλους.

Από όσους σπόρους φυτρώσουν θα επιβιώσουν τελικά εκείνα τα φυτά που ταιριάζουν περισσότερο στις τρέχουσες εδαφολογικές και κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής. Τα φυτά αυτά τελικά θα παράξουν νέους σπόρους και θα εγκαθιδρυθούν μόνιμα πλέον στην περιοχή μεταμορφώνοντας σιγά σιγά την εικόνα του τοπίου. Δίνεται προτεραιότητα αρχικά σε σπόρους με εδαφοβελτιωτικά χαρακτηριστικά καθώς παίρνουμε ως δεδομένο οτι το χώμα στον Κουμά, όντας εκτεθειμένο στο φαινόμενο της υπερβόσκησης για πάρα πολλά χρόνια, είναι πλέον φτωχό σε θρεπτικά στοιχεία και μικροοργανισμούς, για αυτό και αδυνατεί να φιλοξενήσει μεγάλη ποικιλία από πιο σύνθετες και πιο απαιτητικές μορφές ζωής. 

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στο mail communityoftrees@gmail.com ή στο τηλ. +30 6986 361422