ΚΟΝΤΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ

Κοντά στη φύση

Η Πάτμος σήμερα ζει κυρίως από την παροχή υπηρεσιών και τον τουρισμό. Όμως μέχρι το σχετικά πρόσφατο παρελθόν της και παρά το μικρό της μέγεθος, αποτελούσε μία ακμάζουσα αγροτική παραγωγική κοινωνία. Η κυρίαρχη δραστηριότητά της ήταν η αμπελουργία, παρουσιάζοντας μια σημαντική παραγωγή σταφυλιών, που προοριζόταν κυρίως για την Αίγυπτο. Πλέον, τα περισσότερα αμπέλια που υπάρχουν στο νησί είναι μικρά και είναι για ιδιωτική κατανάλωση. Οι χέρσες πια αναβαθμίδες και τα παλιά πατητήρια, παραμένουν ως αδιάψευστος μάρτυρας της ζωής του χθες.

Φωτεινή εξαίρεση αποτελεί το κτήμα Πάτοινος, μία φιλόδοξη και ρομαντική πρωτοβουλία. Μέσω της πρωτοβουλίας αυτής και σε μία έκταση 20 περίπου στρεμμάτων, επιχειρείται τα τελευταία χρόνια μία πρότυπη βιοδυναμική καλλιέργεια βασισμένη σε παλιές ποικιλίες αμπελιών τα οποία ευδοκιμούν στο νησιωτικό κλίμα. Η εκτίμηση των ανθρώπων της Πάτοινος είναι να φτάσουν σε μία ετήσια παραγωγή 7.000 περίπου φιαλών.

Η αμπελουργία όμως δεν είναι η μοναδική αγροτική παραγωγή που έχει να επιδείξει το νησί. Ένας μεγάλος αριθμός των κατοίκων διατηρεί για τις οικογενειακές κυρίως ανάγκες, μικρότερα ή μεσαία μποστάνια, ακολουθώντας τις εποχιακές καλλιέργειες.

Δύο πράγματα είναι πολύ ενδιαφέροντα εδώ: πρώτον, η γεύση των προϊόντων αυτών, καθώς κατά κύριο λόγο καλλιεργούνται όσο πιο φυσικά γίνεται και δεύτερον, ότι οι περισσότεροι από τους κατοίκους είναι πρόθυμοι να δείξουν έμπρακτα το πόσο φιλόξενοι είναι. Με καμάρι θα σας προσφέρουν να δοκιμάσετε δείγμα των καρπών του κόπου τους και εάν η παραγωγή τους είναι επαρκής, μπορούν ακόμη και να σας προμηθεύσουν μικρές ποσότητες για τις δικές σας ανάγκες.

Τέλος, η Πάτμος έχει να σας προσφέρει ένα ακόμη πολύτιμο αγαθό της φύσης. Η ευεργετικές ιδιότητες του μελιού δεν χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις και καθώς και σε αυτή την περίπτωση οι παραγωγές εδώ στο νησί είναι μικρές, μπορείτε να θεωρήσετε την ποιότητα και την καθαρότητά τους δεδομένη.

Μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα στο μέλι που παράγουν οι καλόγριες της Μονής του Ευαγγελισμού και το οποίο διατίθεται στο πωλητήριο της Μονής, αλλά και στην τοπική αγορά, στον πολύ περιορισμένο αριθμό των τοπικών παραγωγών.